Placki kwiatowe z dyni

3 kwiaty dyni

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi

odrobinka soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru brązowego

mleko roślinne (najlepiej owsiane, lub migdałowe)

olej do smażenia np. rzepakowy

cukier puder lub syrop klonowy/z agawy/moreli itp.

Kwiaty warzywne są subtelnym przedsmakiem warzyw, które z nich powstają.

Kwiaty dyni zrywamy w lipcu, tam gdzie rosną wysoko na krzaku, lub w dużym zagęszczeniu – gdzie miałyby najmniejsze szanse, żeby się rozwinąć w duże dynie. Kładziemy je (bez otrząsania, bo szkoda pyłku) na parapecie zewnętrznym, tak żeby dać czas na ewakuację zapylaczom.

Przystępując do przygotowania dania, najpierw wyrabiamy masę mąki z mlekiem roślinnym do konsystencji ciasta naleśnikowego, nie potrzebujemy żadnego zastępnika jajek wystarczy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej/tapioki i odstawić ciasto na 20 minut pod ściereczką, wtedy dobrze się zwiąże.

Następnie smażymy na złoto w gorącym oleju, możemy też zrobić je z lekkim nadzieniem w otwartym kielichu, lub całkiem zatopić w cieście.

Kwiatów w gębie! 😉