Placki kwiatowe z dyni
3 kwiaty dyni
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi
odrobinka soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru brązowego
mleko roślinne (najlepiej owsiane, lub migdałowe)
olej do smażenia np. rzepakowy
cukier puder lub syrop klonowy/z agawy/moreli itp.
Kwiaty warzywne są subtelnym przedsmakiem warzyw, które z nich powstają.
Kwiaty dyni zrywamy w lipcu, tam gdzie rosną wysoko na krzaku, lub w dużym zagęszczeniu – gdzie miałyby najmniejsze szanse, żeby się rozwinąć w duże dynie. Kładziemy je (bez otrząsania, bo szkoda pyłku) na parapecie zewnętrznym, tak żeby dać czas na ewakuację zapylaczom.
Przystępując do przygotowania dania, najpierw wyrabiamy masę mąki z mlekiem roślinnym do konsystencji ciasta naleśnikowego, nie potrzebujemy żadnego zastępnika jajek wystarczy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej/tapioki i odstawić ciasto na 20 minut pod ściereczką, wtedy dobrze się zwiąże.
Następnie smażymy na złoto w gorącym oleju, możemy też zrobić je z lekkim nadzieniem w otwartym kielichu, lub całkiem zatopić w cieście.
Kwiatów w gębie! 😉